МЕНЮ

У погоні за калоріями

Багато людей оцінюють продукти за калорійністю – не кращий вибір. Що таке калорійність продуктів? Калорійність продуктів – це кількість енергії яку організм може отримати при вживанні продукту, але калорійність не розповість, як саме ця енергія буде використана організмом; чи буде вона витрачатись організмом, чи відкладеться про запас у вигляді жирових відкладень… Тому треба приділяти увагу не калорійності, а кількості білків, жирів та вуглеводів що містяться у продукті та їх вигляду. Під виглядом, я розумію хімічну будову та фізіологічну дію.

Білки.
Білки бувають простими (протеїни) та складними (протеїди). Прості білки складаються з залишків амінокислот; складні, окрім амінокислот, включають компонент небілкової природи. І протеїни, і протеїди виконують життєво необхідні функції, такі як протікання біохімічних реакцій, обмін речовин, структурна функція тощо.


При активному занятті спорту, не важливо, ціль є схуднення чи збільшення м’язової маси, білки мають займати ключову позиції у раціоні. Звісно надлишок білку може перетворитись у жирові запаси, проте досягти «надлишку» дуже складно. Оптимальне дозування 1,2 – 1,5 г білка на 1 кг ваги тіла. Засвоюватись може і набагато більше, в залежності від часу прийому, інтенсивності тренувань, потреби організму в цілому.

Жири.
Жири доцільно поділити на насичені та ненасичені. Насичені жири - збільшують вміст холестеролу у крові і вважаються фактором небезпеки захворювання серця; основним джерелом насичених жирів є тваринні жири. Саме ці жири є джерелом проблеми зайвої ваги і є небажаними у раціоні. Ненасичені жири поділяють на моно- та поліненасичені. Вони допомагають нормалізувати співвідношення холестерину і тригліцеридів у крові, мають антизапальну та антиканцерогенну дію. Ненасичені жири є дуже бажаним компонентом раціону і не несуть небезпеки «ожиріння».

Вуглеводи.
За здатністю до гідролізу вуглеводи ділять на прості (моносахариди) та складні (олігосахариди, полісахариди). Моносахариди швидко підвищують вміст цукру в крові – це доцільно лише під час та зразу після закінчення тренувань. Якщо приймати їх постійно, на протязі доби, то організм не встигне їх використовувати – усе зайве у жирові відкладення. Повільними вуглеводами, поступово підвищують вміст глюкози, і тому підходять для споживання під час усієї доби, не бажано перед сном. Під час сну організму майже не потрібна енергія – усе зайве у жирові відкладення.

Висновок.
Калорійність продукту не має великого значення. Для досягнення необхідного успіху необхідно виключити з раціону насичені жири (тваринного походження, окрім риб’ячого) та швидкі вуглеводи (цукор, білий хліб, шоколад), збільшити кількість ненасичених жирів (рослинні жири, омега-3) та білків (кисломолочні сири, білок яйця, нежирне молоко).
5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar