Зелений чай - чай, що піддається мінімальної ферментації (окисленню). Попередньо часто фіксується парою температури 170-180 ° C; окислення продовжується не більше двох днів, після чого зазвичай припиняється нагріванням (традиційно в горщиках, як прийнято в Китаї, або під паром, як прийнято в Японії) або взагалі не проводиться. Чай виявляється окислений на 3-12 %. І зелений, і чорний чай робляться з одного і того ж чайного куща, просто по-різному обробляються.
Зелений чай походить з Китаю і асоціюється з багатьма культурами в Азії (японська, південнокорейська, близькосхідна). Останнім часом став більш поширеним на заході , де традиційно споживається чорний чай. Багато сортів зеленого чаю були створені в тих країнах , де вони росли. Ці сорти можуть істотно відрізнятися у зв'язку із зміною умов вирощування, садівництва, продукції обробки та збирання врожаю.
Зелений чай для схуднення
Дослідження, проведені в Бирмингемськом університеті, показали, що середній рівень окислення жиру на 17% вище після прийому зеленого чаю, ніж після прийому плацебо. Прийом їжі з екстрактом зеленого чаю може не тільки збільшити окислення жирів при помірно інтенсивних тренуваннях, але і поліпшити чутливість до інсуліну і толерантності до глюкози у здорових молодих чоловіків.
Дослідження, проведені в університеті королеви Маргарет, в Единбурзі, розглядали ефекти короткострокового споживання зеленого чаю групою студентів у віці 19 - 37 років. Учасникам була запропонована дієта і 4 чашки зеленого чаю на день протягом 14 днів. Результати показали, що таке споживання зеленого чаю знижує систолічний та діастолічний кров'яний тиск, рівень загального холестерину, жиру і вагу тіла. Ці результати свідчать про роль зеленого чаю в зниженні потенціалу факторів ризику серцево-судинних захворювань. Це дослідження було в основному спрямовано на проблему надмірної ваги населення та зменшення високого ризику серцево-судинних захворювань.